Офіційний сайт
Державне підприємство
"Славське лісове господарство"

Потрібно відмінити мораторій, дати вільний ринок для дров'яної продукції, - Володимир Бондар

 
На ділову деревину мораторій на експорт діє три роки. Через певні рішення і дров’яну сировину, яка дозволена для експорту, вже більше року неможливо експортувати. Тому ми маємо сьогодні колапс, який створений в лісовій галузі.
 
Про це заявив заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар під час круглого столу «Лісова політика України: першочергові завдання».
 
«Потрібно відмінити мораторій, дати вільний ринок для дров’яної продукції – це стимулюватиме ріст цін і роботу наших галузевих підприємств, і не тільки тих, які знаходяться в Державному агентстві лісових ресурсів. Це дасть поштовх для розвитку економіки», - наголосив заступник Голови відомства.
 
Володимир Бондар додав, що мораторій на експорт лісоматеріалів необроблених у такому вигляд, в якому його прийняли, не дав економічного прориву, а в питанні дров’яної сировини він зробив злочинну ситуацію для економіки держави.
 
«Лісогосподарські підприємства мають на сьогодні залишки 1,2 мільйони кубічних метрів деревини. Ми скоротили заготівлю, тому що не можемо реалізувати в Україні те, що було заготовлено», - сказав він.
 
 
За словами Володимира Бондаря, якщо законодавець хотів сконцентрувати сировину і дати поштовх розвитку місцевому бізнесу, то це потрібно було робити не у спосіб заборони, а через стимулювання розвитку і поглиблення переробки.
 
«Для цього потрібно, щоб в Україну прийшли інвестиції. Не приймаючи жодних рішень щодо створення інвестиційного клімату в Україні, просто заборонивши експорт сировини, це призвело лише до зниження внутрішньої ціни, зменшення заготівлі стиглого лісу, а заготовлену деревину, яку маркуємо в лісі – її навіть не вивозимо, тому що вона не має свого споживача. Через зниження ціни на сировину вже постає питання про зупинку підприємств різної форми власності через те, що неможливо реалізувати продукцію», - наголосив заступник Голови Держлісагентства.
 
Він також зазначив, питання мораторію – це шкідливе питання, що привнесли люди, які не вболівають за розвиток лісової галузі та лісової промисловості.
 
«Фактично сьогодні лісове господарство кредитує багато підприємств, які беруть задешево або з великою відстрочкою оплати сировину, а потім ми не маємо можливості заплатити заробітну плату, податки», - сказав він.
 
 
Володимир Бондар підкреслив, що для поглибленої переробки в Україні держава має створити низку стимулюючих заходів. «Якщо Держлісагентству доручать це зробити, то ми би запропонували і Парламенту, і Уряду такі заходи, які б стимулювали розвиток деревообробної галузі в Україні», - зазначив заступник Голови відомства.
 
Прес-служба Держлісагентства